Siber Güvenlik Sigortası

Arkadaşlar merhaba;
Sizlere siber güvenlik sigortası hakkında birkaç bilgi vereceğim. Siber güvenlik sigortası veri koruma sigortası, veri kurtarma sigortası ve siber risk sigortası gibi çeşitli isimlerle tanımlanmaktadır.
Dijital teknoloji kurumsal ve sosyal hayatın vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir tabi ki de yanında getirmiş olduğu siber riskleri de  vardır ve bu teknolojinin hızına paralel olarak yaygınlaşmaya da  devam etmektedir. İşte bu risklerin bir nebze azaltmak için siber güvenlik sigortası ürünü ortaya çıkmıştır.
Siber risk sigortası belirli bir gizlilik düzeyine sahip ve korunması gereken bilgileri açığa çıkması, çoğaltılması, silinmesi gibi verilerin zarar görmesi sonucunda ortaya çıkabilecek hasarlara karşı işletmeleri ve bireyleri koruyan sigorta poliçesidir.
Bu sigorta sayesinde kişisel veya kurumsal verilerin ihlali nedeniyle doğabilecek zararları, ağ güvenliğine yapılan saldırılar veya ağ kesintileri nedeniyle yaşanabilecek net kar kaybını, yaşanan bu tarz durumların itibar kaybına neden olabilmesi için yapılması gereken masrafları  gibi bir çok riskten doğan zararları karşılar
Ülkemizde yeni bir terim olan siber güvenlik sigortası dünyada ise özellikle A.B.D ve Birleşik Krallık ta daha popüler olmaktadır ama yakın zamanda tüm dünyada yaygınlaşması beklenmektedir. Ülkemizde  bu sigortayı sadece yapan şu anlık  şirket Anadolu Sigortadır.

Siber güvenlik sigortası iki çeşidi vardır bunlar bireysel siber güvenlik sigortası poliçesi ve ticari siber güvenlik sigortası poliçesidir.
Bireysel siber güvenlik sigortası şahsın kendini siber risklere karşı korumaktadır bu sigorta kimlik hırsızlığına uğraması ,ödeme araçlarının hileli veya kötüye kullanımı  yaşadıkları online alışveriş anlaşmazlıklarını ve sanal dünyada saygınlıklarına zarar verilmesi durumunda destek ile bu süreçlere gerekiyorsa hukuki danışmanlık hizmeti de sunmaktadır.
Ticari siber güvenlik sigortası kamusal veya kurumsal şirketteki verilerin şifrelenmesi verilerin çalınması müşteri bilgilerini kullanmasında doğacak tüm maddi zararları ödemektedir bu sigorta aynı zamanda kimlik hırsızlığı online itibara zarar verilmesi e-alışveriş anlaşmazlıkları ödeme araçların çalınması gibi risklere karşı koruma sağlayan sigortadır.

Artan siber saldırılar , kuruluşların değerli varlıkları ve verileri için önemli bir tehdit unsuru ve potansiyel kayıp anlamına geliyor günümüzde siber tehditler işletmeleri dolandırıcılık veya hırsızlık konularından ötesinde endişeye sürüklüyor siber saldırganlar çok daha organize çalışıyor ve işletmelerin hizmetlerini durdurmaya verilerin imha etmeye aynı zamanda fidye karşılığı sistemlere el koymayaa odaklanıyor. İşte burada ise siber güvenlik sigortasının önemi daha çok artırıyor

Kaynaklar: