Linux mu daha güvenli yoksa Windows mu ?

Arkadaşlar merhaba;
Araştırmış olduğum bu konuyu sizlere paylaşıyorum umarım sizlere birkaç değerli bilgi verebilirim.
Linux mu daha Güvenli yoksa Windows mu sorusundaki güvenlikteki kasıt aslında bilgisayarda dosyaları silme, gönderme, değiştirme, çoğaltma gibi işlemleri bildiğiniz gibi  Malware (zararlı yazılım) yapar. Malware’nın çalışma şekli ise işletim sistemlerine bağlıdır yani bir Malware’ın çalışması için hangi işletim sisteminde çalışıyorsa o işletim sistemine ancak zarar verir işte Linux ve Windows bir birinden farklı işletim sistemi olmasından dolayı  güvenlik tartışması meydana gelmektedir.
Yapılan araştırmalar neticesinde Linux’un windows’tan daha güvenli olduğu ortaya çıkarılmıştır. Neden mi gelin birlikte inceliyelim;

Linux’ta aslında zararlı yazılım denen bir şey ortada yok ama uzun araştırmalar sonucunda Linux’ta zararlı yazılım oluşturabilmek amacıyla yapılan araştırmalar yapılmış ve zararlı yazılım  oluşturulmuştur. Daha sonra onları açığı kapatılarak yayılması engellenmiştir. Engellenmemiş olsa bile sistemimize zarar veremezlerdi birazdan Linux’un çalışma mantığını anlatacağım zaman neden zarar veremediklerini anlayacaksınız.
Windowsu hepimizin bildiği gibi yüzlerce virüs bulunmaktadır her an bilgisayarımıza virüs bulaşabilir korkusuyla antivirüs programları kullanmak zorunluluğu getirmekte antivirüsler  bizlere ne kadar  yardımcı olurlar tartışmak lazım.

Server gibi büyük cihazlar bu nedenden dolayı genellikle Linux işletim sistemi kullanırlar.
Linux’un daha güvenli olmasının temel sebebi tasarlanması aşamasında belirlenen mimari ilkelerdir. Linux kullanıcıları, kaynağını bilmediği kaynaklardan yazılım kurmadığı müddetçe bir virüsle karşılama ihtimali son derece düşüktür.

Şimdi gelelim yukarıda bahsetmiş olduğum zararlı yazılımlar neden Linux bilgisayarın sistemine zarar veremezlerin açıklanmasına;
Linux zararlı yazılımların yayılamayacağı doğal bir savunma sistemine sahiptirler. Linux bir bilgisayarın ağ üzerindeki  çok sayıda kullanıcı arasında paylaşabilmesi üzerinde tasarlanmış ve buna uygun olarakta bir yetkilendirme sistemi geliştirmiştir ama Windowsta ise herhangi bir kullanıcı sistem klasörüne gidip istediği dosyayı silebilir sistemi kolayca çökertebilir. Ayrıca Windowsa yüklediğimiz her program sistemde istediğini yapabilme yetkisine sahiptir. Şimdi gelin bu bilgileri bir yorumlayalım bizim bilgisayarımıza herhangi bir kullanıcı istediği gibi gelip sistem dosyalarını silebiliyorsa bunu bir programda yapabilir  ve her şeyi bozabilir ama Linux olan bilgisayarlarda ise sistemle ilgili şeylere müdahale etmek istediğimizde süper yetkili kök kullanıcı (root) şifresi girilmesi zorunludur yani zararlı yazılımlar istediği gibi her yere gidip istediği şeyleri değiştiremezler veya sistemi çökertemezler çünkü buna yetkileri yoktur.

Linuxun daha güvenli olmasının bir diğer sebebi ise; zararlı yazılımın pazar mantığı diğer yazılımın pazar mantığı ile aynıdır genele hitap etmek ve dünyada en genel kullanıcı kitlesine sahip işletim sistemi Windows olduğu için windowsta çalışabilen zararlı yazılımlar yazılır bir çoğu Linux kullanıyor olsaydı linuxa yazılacaktı tabi sizlere yukarıda anlattığım Linux üzerinde ‘root’ kullanıcı kitlesine sahip işletim sistemi olduğu için biraz daha zor olacaktı ama bununda aşılabileceğini düşünüyorum.Aşağıdaki grafikte ise kullanım oranlarını verdim
.

Peki Linux ta antivirüs programı varmı ?

Gerek masaüstü gerekse sunucu olsun Linux sistemlerde çok az sayıda bile olsa antivirüs programı vardır bunlardan en meşhuru ise ClamAv dır. Ancak bu antivirüs yazılımları Linux virüslerine yönelik değil Windows virüslerini tespit edip temizlemeye yöneliktir. Winodws virüsleri Linux sistemlerinde çalışmazlar , sisteme zarar veremezler.Bu antivirüs yazılımlarına özellikle e-posta sunucularında kullanılan Linux sistemlerinde ihtiyaç duyulur. Sıradan Linux kullanıcısı ise isterse bu antivirüs programlarını kullanabilirler.