Forensics Image (Adli İmaj)
Adli İmaj Nedir:
Adli imaj dijital bir kanıtın bire bir kopyasıdır. Harddisk, telefon, drone ve daha birçok cihazın imajı alınabilir. Bir harddiskin imajı, cihazda fiziksel olarak başlangıçtan sona kadar olan tüm veriyi içerir. İmaj almak bilişim suçlarında veri tutan her cihaz incelenmesinde ve suçun aydınlatılmasında olmazsa olmazlardandır. Adli bilişimde orijinal delil ile analiz yapılmaz tüm çalışmalar orijinalden bire-bir kopyalayarak oluşturulan adli imaj üzerinde gerçekleştirilir. Bu nedenle Adli Bilişimde delilin İmaj alınması ilk ve önemli adımdır. İmaj alma tamamlandıktan sonra elde edilen medyanın doğruluğunu belirlemek için hash değerleri hesaplanmalıdır. Hash değeri olarakta bilinen özet değeri disk sektörlerinde var olan 0 ların ve 1 lerin hepsinin incelenmesini içerir. Tek bir 0’ı 1’e değiştirmek elde edilen hash değerinin farklı olmasına neden olur. Hem orijinal medya hem de alınan imaj kopyasının hash değerleri bire bir aynı olmalıdır. İkisinin de eşleştiğini gördüğümüzde kopyalanan harddiskin veya diğer ortamların orijinalliğinden emin olabiliriz.
Hardisk imajından elde edilen bir MD5 değeri, orijinal hardisk değeri ile aynı olmalıdır. Sabit sürücüdeki en küçük değişiklikler bile örneğin MS Word belgesine virgül eklemek, sonuçta elde edilen MD5 karma değerini büyük ölçüde değiştirir.
İmaj özet değerinin hesaplanması için endüstri standardı şu anda MD5 algoritamsıdır.
Dijital kanıtlar son derece değişkenlerdir bu nedenle zorunlu olmadıkça orijinal kanıtlar üzerinde ilgili inceleme yapılmalıdır.
Harddisk İmaj Alma: genellikle bir sabit sürücüyü diğer bir sürücüye klonlarız. Şüphelinin diski kaynak sürücü olarak bilinir ve verileri taşıdığımız sürücüye hedef sürücü adı verilir. Imaj alırken genellikle karşımıza ile tüm birimlerin incelenmesinde, yani fiziksel imaj veya belirli bir bölümün ımajı alınması için mantıksal imaj ile karşılaşmaktayız.
Fiziksel imaj(Physical Driver/ Clone, bit-to-bit):Verilerin bire bir(bit bit) kopyasını alan imaj türüdür ve bu kısımda işlemi gerçekleştirebiliriz.
· MBR’den son sektöre kadar fiziksel diskin tamamını kopyalaması esasına dayanır.
· En iyi delil olarak sınıflandırılır.
· Disklerde RAID yapısı kullanılmamışsa ya da özel bir ımajı alınacak cihaz özel bir cihaz değilse fiziksel imaj alınmalı sonrasında mantıksal imajlara bölünmelidir.
Mantıksal imaj(Logical Driver):Belirli alandaki verilerin kopyasını aldığımız imaj türüdür ve işlemi sistem üzerinde gerçekleştirebiliriz.
· Bir elektronik depolama aygıtının tamamını değil sadece sistemi katmanı bazında bölümlerin (partition) ımajları alınacaksa tercih edilmelidir.
· RAID sürücüleri ya da şifrelenmiş sürücülerin ımajlarının alınması önerilmektedir.
İmaj alma ve dosya kopyalama farkı:
v İşletim sistemi üzerinden bir “kopyala ve yapıştır” işlemi yapmak, adli imaj almakla aynı değildir. Gerçek bir adli imaj hem aktif hem de dosya sistemi üzerinden ulaşılamayan verileri yakalar.
v İlk olarak kopyalamak ve yapıştırmak sadece aktif verileri yani kullanıcının erişebildiği veriler alır. Bunlar kullanıcıların microsft Word belgesi gibi etkileşime girdiği dosya ve klasörlerdir. Silinmiş ve kısmen üzerine yazılmış dosyalar dahil tüm diski görüntüleyebilmek için imaj almak şarttır.
v İmaj almak kopyalamaya göre uzun zaman alır,
v İşletim sitemine ait dosyaların kopyalnamsına sistem müsaade etmez,
v Silinmiş dosyaları kopyalamak ile elde edemeyiz imaj ile elde edebiliriz.
İmaj Türleri
Adli Bilişim camiasında kullanılan donanım ve yazılımları takip edecekleri herhangi bir forensic frameworkü olmadığı için donanım ve yazılım üreticileri kendi imaj standartlarını tanımlamışlardır. Bu da birden fazla imaj standartlını doğurmuştur ve adli bilişim incelemesinde kullanılacak donanım ve yazılımların birbirine farklı bu formatları desteklemesi gerekliliğini ortaya çıkarmıştır.
DD, Smart, AFF ve E01 formatında imaj alabilmekteyiz.
1 – Raw ( dd ) : Imaj alma işlemi esnasında herhangi bir sıkıştırma uygulanmaz, elde edilecek imaj dosyası kaynak ile aynı boyuttadır. Ayrıca imaj dosyası içerisinde yalnızca ham veri bulunur, herhangi bir metadata verisi yer almaz. Bu formatta ki imajlar herhangi bir sıkıştırma uygulamadan birebir alınan imajlar olarak bilinirler ve sürücüler ile aynı boyutta olurlar. Built-in olarak bir sıkıştırma desteği olmayan bu formattaki dikler genelikle .dd, .001 ya da .img dir
2- SMART : Linux işletim sistemi için geliştirilmiş SMART uygulamasının, ham verinin yanında metadata ve doğrulama değerlerini de içeren dosya formatıdır.
3- E01 : EnCase yazılımı tarafından varsayılan olarak kullanılan spesifikasyonları açık olmayan bir imaj türüdür. veri dosyaya yazılırken bloklara bölünür ve her bloğa ait hesaplanan checksum değeri verinin arkasına yazılır. Dolayısıyla imaj dosyası yalnızca veriyi değil, metadata ve doğrulama kodlarını da içerir. EWF formatındaki bu imaj dosyasının uzantısı .E01 şeklindedir. Bu imaj dosyaları içerisinde metadata bilgileri tutulur. İmajın sıkıştırılması desteği mevcuttur.
4- AFF : Gelişmiş Dosya Formatıdır(Advanced File Format), veri ile metadata bilgileri birleştirilerek aynı dosya içerisinde saklanır. İmaj dosya içinde metadata saklama ve sıkıştırma desteğine sahiptir, bu formattaki imaj dosyaların uzantısı .AFF dir.
Bu imaj formatının üç farklı varyantı vardır;
· AFF: İmaj, tek bir dosya şeklindedir ve metadata bilgisi de aynı dosya içinde saklanır.
· AFD: İmaj, birden fazla ufak dosyaya bölünmüş şeklide saklanır ve metadata bilgileri de aynı dosyalarda tutulur.
· AFM: imaj dosyası RAW formatındadır ve metadata bilgisi ikinci dosyada saklanır.
Adli İmaj Nasıl Alınır?
Adli İmaj oluşturmak için çeşitli yazılım ve donanımlar kullanabiliriz. Örneğin;
· FEX Imager (Getdata – Forensics Imager) (https://getdataforensics.com/product/fex-imager/download/)
· Accessdata FTK Imager (http://www.accessdata.com/downloads.html)
· Guymager
· Guidance Software EnCase Forensic Imager
· ProDiscover Standart
· dd Imager Yazılımı (Komutu)
· dcfldd Komutu
· AIR – Automated Image and Restore
· Xways
· Tableau TD serisi
· Ditto
· SOLO
· HardCopy
· Logicube Forensics Quest 2
· RoadMASSter
FTK Imager ile İmaj Almak;
FTK Imager aracımızı çalıştırıyoruz.
Üst sekmelerde bulunan file kısmına gidiyoruz ve ardından create disk ımage deyip disk imajı alacağımızı belirtiyoruz.
Disk imajı alacağımızı söyledikten sonra bize hangi tür imaj alacağımızı soruyor. Biz Physical Image türünden devam ediyoruz.
Physical Image türünü seçtikten sonra hangi diskin imajını alacağımızı soruyor. Ben hızlı olması açısından flash diskin bir imajını alacağım için diskin adını seçip devam ediyorum.
Disk seçildikten sonra add butununa basıyoruz.
Bastıktan sonra imaj tipini seçiyoruz. Be raw yani dd imaj türünü seçip devam etmek istiyorum.
Evidence yani delil üzerinde açıklamaları giriyoruz.
Disk imajının oluşacağı dosya konumunu seçiyoruz.
Start deyip imaj işlemlerini başlatıyoruz.
Daha sonra imaj tamamlandığında karşımıza verify ekranı gelir.
Görüldüğü gibi disk imaj dosyalarını görebiliyoruz. Analiz etmeye hazır bir şekilde 3.parti bir yazılım ile analiz edebiliriz.
Guymager ile disk imajı almak
Guymager, Linux altında çalışan bir imaj alma yazılımıdır
İmajı alınacak disk üzerine sağ tıklayıp açılan menüde Acquire Image seçeneğini seçiyoruz
Acquire Image dedikten sonra imaj format kısmında alınacak imajın hangi formatta alınacağını belirleyeceğiz ben dd olarak devam ediyorum. Disk imaj dosya konumu, ismi gidi temel metadata bilgilerini ekliyoruz.
Gerekli bilgileri girip Start butonuna bastığınızda imaj alma işlemi başlar ve ana pencerede imaj alma işleminin durumu ile ilgili bilgiler yer alır
Görüldüğü gibi .dd uzantılı imajımız oluştu.
dd Imager ile imaj almak
dd Linux sistemlerde üzerinde çalışır, herhangi bir arayüzü yoktur ondan dolayı komut üzerinden devam etmemiz gerekmektedir.
DD komutu if ve of olmak üzere iki temel parametre alır. Diğer parametreler ise isteğe bağlıdır. if bilgisi burada kaynak aygıt/partition u, of ise hedefi göstermektedir.
bs kaçar byte kopyalanacağını belirtir.conv=noerror ise hata alsan bile kopyalamaya devam et demeye yarar.
İlk olarak imajını alacağımız diskin yolunu bulmamız gerekiyor.
fdisk -l
Burada diskimizin yolunu bulduk
Daha sonra dd ile disk imajımızı alalım
dd if=/dev/sdb of=/home/ma/Desktop/Disk_1.img
dd çalışırken bir çıktı vermez burada çalışmıyor diye kapatmayın iptal etmeyin işlem bittiğinde çıktı verecektir.
İşlem bittiğinde şu şekilde çıktı verecektir.
dc3dd ile imaj almak
dc3dd uygulaması dd’nin geliştirilmiş ve yeni özellikler eklenmiş versiyonudur. En belirgin özelliklerden birisi imaj alma işleminin işleyişi ile ilgili bir durum göstergesine sahip olmasıdır. Bu sayede imaj alma işleminin tahmini olarak ne kadar süreceğini öğrenebiliyorsunuz.
Yine dd de olduğu gibi ilk olarak diskimizin konumunu buluyoruz.
Daha sonra kaynak diski belirledikten sonra imaj alması için gerekli komutu veriyoruz.
dc3dd if=/dev/sdb of=/home/sansforensics/DesktopDisk_1.img hash=md5
Dd den farkını ilk çıktısında görebilrdik, burada yüzdelik vererek diskin yüzde kaçlık kısmının imajının aldığını görebiliyoruz.
dcfldd ile imaj almak
dc3dd aracına benzer aynı işlevi gren farklı bir imaj alma yazılımıdır. dc3dd komutları gibi kullanılarak çalıştırılabilir.