SHODAN Arama Motoru

Arkadaşlar Merhaba;

Shodan (Sentient Hyper-Optimized Data Access Network), Google gibi bir  arama motorudur. Google sunucu ve bilgisayar da bulunan web sitesini arar yani web uygulamalarını aramaya yarar shodan ise direk olarak sunucuları ve bilgisayarları arama yapar Shodan özelleştiren en önemli özelliği budur.

Shodan internet açık olan gizli kameralar, SSH sunucuları, web uygulamalarını, yönlendirici veya güvenlik duvarı gibi ağ cihazları gibi bir çok sistem üzerinden bilgi elde etme amaçlı kullanılan arama motorudur. Bu arama motorunda açık bulunan  sistemlere, sunuculara sızıla bilir, gezilir ve istediğimiz komutu yazabiliriz.

Shodan sitesine  https://www.shodan.io bu linkten ulaşabilirsiniz, Bu arama motoruna gittiğimiz zaman işimize en çok yarayan kısımları;
  
Keşif işlemleri 
Diğer kullanıcılar tarafından yapılan ve paylaşıma sunulan açıklı sistemlerin sunucuların  sorguları bizlere listeler.

İstismar Kodu Tespiti
İnternette açık olan sistemlerin istismar edebilme durumuna göre istismar yapılabilir. Arama motorunda zafiyet aranabilir. Bu arama işlemi istismar kodların yayınlandığı siteler üzerinden yapılmaktadır.

Shodan ile FTP, SSH, Telnet, DNS gibi servislerin kullandığı portlar üzerinden tarama yapılabilmektedir ve açıkları bulunabilmektedir. Shodanla toplanabilecek bilgiler;

* HTTP başlık bilgisi
* FTP bannerları
* Telnet banner
*SMTP banner
* DNS server konfigürasyonu
* Fiziksel lokasyon

gibi bilgiler elde edilebilmektedir.

Shodan sadece internete açık olan sistemlerin, cihazları tespit etmiyor aynı zamanda Scanhub (Shodanda kullanılan ücretli bir eklenti ) servisi ile nmap, massscan benzer açık tarama araçlarını görsel arayüz şeklinde analiz etmemizi sağlar. Bunun gibi özellikleri olan shodan sızma testi uzmanları tarafından kullanılan Exploit servisleride mevcuttur.
Python, Ruby gibi programlama dilleri ile yazacağımız kodlarla  Shodan üzerinde aramaları genişletebilmekteyiz.
Shodan temelde ücretsiz olsa da kullanacağımız servisin özelliğine bağlı olarak bizlerden ilave ücret talep edebilmektedir.












 Kayank;