Bilgisyar Bilimi

 


Bilgisayar bilimi isimli blog yazımı 2 bölüme bölerek sizlere anlatmak istiyorum ilk bölümde yani bu yazımda özet bir şekilde bilgisayarın ve işletim sisteminin ne olduğundan bahsedeceğim iki bölümde ise günümüzde en çok kullanılan windows işletim sisteminde bahsedeceğim ve en çok karşınıza çıkabilecek olan Windowsun processlerinden, process, exe,  bat,  bin,  dll, cpl,  dat, drv dosya uzantıların bahsedeceğim 2.bölüme buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Bilgisayar Nedir? 

Bilgisayar, kendisine programlama yoluyla komuta edilmiş bir dizi aritmetik ya da mantık işlemini otomatik olarak yapabilen bir makinedir. Programlama (Yazılımlama): bilgisayarın donanıma nasıl davranacağını anlatan, bilgisayara yön veren komutlar, kelimler, aritmetik işlemlerdir. 

[Aritmetik: matematiğin sayılar arasındaki ilişkiler ile sayıların problem çözmede kullanımı ile ilgilenen dalı. Aritmetik kavramı ile genellikle sayılar teorisi, ölçme ve hesaplama (toplama, çıkarma, çarpma, bölme, üs alma, kök alma) kastedilir.]

İlk elektrikli bilgisayar ENIAC’tır. ENIAC(Electronic Numerical Integrator And Computer Türkçe: Elektronik sayısal entegreli hesaplayıcı) 2.dünya savaşı zamanlarında Amerikalı bilim insanları tarafından inşa edilmiştir. Boyut olarak 167 m2 bir alan kaplamakta ve 30 ton ağrılığına sahiptir. Programlama yöntemi ise elle takılıp çıkarılan fişler, kablolar ve kumanda edilen düğmelerdi. ENIAC, tam 8 yıl boyunca (1947-1955) hizmet verdi.

Bilgisayarın temel çalışma prensibi ikili sayı sistemidir yani sadece 0 ve 1 den oluşan kodlamalardır. İstenilen yazılımı kayıt edip istenilen zamanda çalıştırabilmeleri bilgisayarları çok yönlü kılıp hesap makinelerinden ayıran ana özellikleridir.

Bellek (Memory): Bir bilgisayarın belleği, sayılar içeren bir hücreler bütünü olarak düşünülebilir. Her hücreye yazılabilir ve içeriği okunabilir. Her hücrenin kendisine özel bir adresi vardır. Bilgisayarların çoğunluğu veriyi kaydetmek için ikili sayıları kullanır ve her hücre 8 bit yani bir bayt içerebilir. İkili sayılar binary, 2 tabanında yazılmasıyla elde edilir. Dolayısıyla tüm sayılar 0 ve 1 rakamları kullanılarak ifade edilir. Elektronik devrelerdeki kolay uygulanabilmeleri nedeniyle günümüz bilgisayarlarının neredeyse tamamında kullanılır. (Elektronik devreler; direnç, diyot, transistör, kondansatör ve indüktör gibi devre elemanlarının birbirlerine bağlanmasıyla oluşturulan düzeneklerdir.) Bilgisayarda 3 çeşit bellek bulunmaktadır;

İşlemciler arasında yer alan yazmaçlar , son derece hızlı ancak çok sınırlı sığaya sahiptirler. İşlemcinin çok daha yavaş olan ana belleğe olan erişim gereksinimini gidermek içim kullanır.

Ana bellek ise ikiye ayrılır;

RAM istenildiği zaman yazılabilir ve içeriği ancak güç sürdüğü sürece korunur.

ROM’sa sadece okunabilen ve önceden yerleştirilmiş bilgileri içerir. Bu içeriği güçten bağımsız olarak korunur.

Her hangi bir komut RAM’de bulunurken bilgisayar donanımını düzenleyen BIOS ROM’da bulunur.

Son bellek türü ise önbellektir. (cache memory) işlemcinin içerisinde yer alır ve yazmaçlardan büyük sığıya sahip olmanın yanı sıra ana bellekten de hızlıdır.

Giriş/Çıkış bir bilgisayarın dış dünyadan veri alışverişinde bulunmak için kullandığı araçtır.

 

İşletim sistemi:bilgisayarın donanımı ve programlarını düzenli bir şekilde çalışmasını sağlayan bir yazılımdır. İşletim sistemi, uygulama programları ve bilgisayar donanımları arasındaki iletişimi sağlamaktadır. Bilgisayarın çalışmasıyla birlikte işletim sistemi devreye girer. Günümüzde kullanıcılar tarafından en çok kullanılan işletim sistemi Windows’tur.

Windows:

Windows Microsoft tarafından üretilmiş bir işletim sistemidir.

Windowsun dezavantajları:

·       Windows veritabanı sunuculuğu gibi bazı sunucularda yavaşlama görülmektedir.

·       Widows işletim sistemin kitlenmesi ve yeniden başlatılmasına neden olan bazı sorunlar oluşabilmektedir.

·       Linux’a göre daha fazla kaynak tüketimi olması

Windows

10 2015’te piyasaya sürülen en sonra işletim sistemi sürümüdür.

Windows çekirdek olarak NTçekirdeğini kullanır. NT, New Technology sözünün kısaltılması olarak kullanılıyor, Windows 2000 den sonra NT kısaltılması isimlerde kaldırıldı ancak ürün sürümlerinde kullanılmaya devam etti. Windows NT çekirdeği Hybrid Kernel yapısına sahiptir.

Hybrid Kernel (Hibrit çekirdek, melez çekirdek) bilgisayar işletim sistemlerinde kullanılan mikro çekirdek ve monolitik çekirdek mimarilerinin özelliklerini ve faydalarını birleştirmeye çalışan bir işletim sistemi çekirdek mimarisidir.

Windows NT’nin mimarisi, kullanıcı kod (user mod) ve çekirdek mod (kernel mod) olmak üzere iki ana bileşenden oluşan katmanlı bir tasarımdır. Tek işlemcil ve simetrik çok işlemcil (SMP) tabanlı bilgisayarlarda çalışmak üzere tasarlanmış önleyici, yeniden  gelen bir işletim sistemidir.

Çekirdek modu, sistem belleğine ve harici aygıtlara sınırsız erişime sahipken, kullanıcı modundaki programlar ve alt sistemler erişebildikleri sistem kaynaklarına göre sınırlıdır. Windows NT çekirdeği karma çekirdek olarak bilinir. Kullanıcı modu G/Ç yöneticisini kullanarak G/Ç isteklerini uygun çekirdek modu aygıt sürücülerine aktarabilen alt sistemlerden oluşur. Windows NT kullanıcı modu katmanı, bir çok farklı işletim sistemi türü için yazılmış uygulamaları çalıştıran “çevre alt sistem” ve çevre alt sistemleri adına sisteme özgü işlevler çalıştıran “bütünleşik alt sistem” den oluşur. 

Kullanıcı modu, çeşitli sistem tanımlı süreçler ve DLL’lerden oluşur. Kullanıcı modu, uygulamaları ile iletişim sistemi çekirdeği işlevleri arasında arabirime “çevre alarm sistemi” adı verilir. Windows NT, bunların her biri farklı işletim sistemi türü için yazılmış uygulamaları desteklemek üzere tasarlanmıştır. Hiçbir çevre alt sistemi doğrudan donanıma erişemez, donanım işlevlerine erişim çekirdek modu rutinlerini arayarak yapılır


Comments

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir